Menu
Close

2-19-8 Jingumae, Shibuya-
ku, Tokyo 150-0001 Long
Hill Jingumae 4F

Instagram

未来のオフィス 4×SCENE

Use: Office
Completion: March 2022
Photo: Masaaki Inoue / BOUILLON
1 of 21
未来のオフィス 4×SCENE

JR秋葉原駅の目の前にあるUDXビルにある、NTTアーバンソリューションズのためのオフィスインテリアプロジェクト。約1,000平方メートルのフロアに約100名程度の方が働くプランであったこと、NTTグループのICT、エネルギー、環境技術、不動産などを最大限に活用しながら街づくりを支援する会社として、多様な働き方を社員の方が実践できつつも、NTT グループのブランドイメージを体現するようなオフィスを目指した。

An office interior project for NTT Urban Solutions, located in the UDX building in front of JR Akihabara Station
The plan was for approximately 100 people to work on a floor of about 1,000 sqm. NTT Urban Solutions is a company that supports urban development while making maximum use of NTT Group’s ICT, energy, environmental technology and real estate. The aim was to create an office that would embody the NTT Group brand image while allowing employees to practice diverse work styles.

東西に広がる長方形のフロアを活かし、音でゾーニングし、フロア内にクワイエットゾーンを設けた。また、社員がそれぞれ居場所を自由に選択できるよう、フロア中央を執務エリア、エントランスから入って右(西)側をカフェラウンジとし、大きく3種類のエリアを設定した。

それらのエリアを繋ぎながら、空間の印象を効果的に創り上げるため、ボックス状の個室群を空間中央寄りの東西に2箇所設置した。カフェラウンジ隣の個室群は社員間でも気軽に使用できるよう、カーテンで仕切ることもできるコラボレーションエリアとし、執務エリア横には、ガラス扉で仕切られた会議室を設置した。

オフィス全体にわたって極力シンプルにまとめた床や天井によって、多様な活動を引き立たせると同時に、洗練させた空間の印象をつくり出すよう努めた。

家具の選択においてもバリエーションをもたせることによって、多様な働き方の受け皿になるように計画したのと同時に、レイアウト変更や増員時にもすぐ対応できるように検討を重ねた。

Taking advantage of the rectangular floor space that stretches east to west, we zoned it according to sound and set up a quiet zone on the floor. Three main areas have been set up, with the office area in the middle and the cafe lounge on the right (west) side of the entrance, allowing employees to choose where they want to work freely.

By installing two sets of box-shaped private rooms on the east and west sides, we were able to connect these areas and create a sense of space. A group of private rooms next to the cafe lounge is a collaboration area that can be partitioned off with curtains for casual use among employees. In addition, a meeting room next to the office area is partitioned off with a glass door.

We kept the flooring and ceilings throughout the offices as simple as possible to create a sophisticated space while highlighting the diverse activities that take place.

In addition to accommodating the variety of working styles, we selected furniture that is flexible enough to adapt quickly to changes in layout and increase in staff numbers.

設計監理:SAKUMAESHIMA
施工:NTTアーバンバリューサポート, 内田洋行
用途:オフィス
延床面積: 933㎡
所在地:東京都台東区
竣工年:2022年3月
竣工写真:Masaaki Inoue / BOUILLON

Design supervision: SAKUMAESHIMA
Construction: NTT Urban Value Support, UCHIDA YOKO
Use: Office
Total floor area: 933㎡
Location: Taito – ku, Tokyo
Completion: March 2022
Photo: Masaaki Inoue / BOUILLON